9 tipp, hogy átaludja az éjszakát

2017.04.15

Az újdonsült szülőknek az alváshiánnyal való küzdelem jelenti a legnagyobb kihívást.
Mintha tegnap lett volna, hogy olyan sokat kellett kelni Linihez, hogy felosztottuk egymás között, mikor ki van ébren, és gyakorlatilag szinte alig volt olyan pillanat, amikor mindhárman egyszerre aludtunk. Ebben az időszakban úgy érzi az ember, hogy ennek soha nem lesz vége, de jó esetben csak az első hetek ilyen kemények, aztán javul a helyzet.

Vannak viszont olyan babák, akik bár fáradtak, mégsem tudnak könnyen elaludni, ha pedig sikerül is, akkor is rövid időn belül felébrednek - ez pedig kikészíti mind a bébit, mind a szülőket.

Megkérdeztelek titeket, és lelkes böngészésbe is kezdtem az interneten, így most összeállt egy lista arról, hogyan lehet elérni, hogy könnyebbek legyenek az altatások, és lehetőleg ne is ismétlődjenek egy éjszaka alatt százszor.

Mennyit kell aludnia?

Az, hogy mennyi a kicsik alvásigénye, az függ a koruktól, és az egyéni igényektől is.

A csecsemők még sokszor nyugtalanul, rendszertelenül alszanak. Érdemes már egész korán elkezdeni kialakítani az alvási szokásokat, hogy ahogy növekszik a baba, egyre jobb és jobb legyen a rendszer, és tudjon pihenni a család.

A fehér zaj

Kapcsolj be a babának valamilyen fehér zajt (a youtube tele van ilyenekkel, Lininek a porszívó és a hajszárító volt a kedvence :D ), és óvatos rázogatással, dajkálással ringasd közben álomba. Egy idő után elég lesz, ha meghallja ezt a hangot, és már az alvásra fog asszociálni, így könnyen el fogja tudni altatni magát, elég lesz, ha csak mellette leszel, simogatod kicsit, és pár perc után már édes álomba merül a kisded.

Alakítsátok ki az esti rituálét

Próbáljatok meg kialakítani egy menetrendet az esti programnak, ami mindig nagyjából ugyanakkor és ugyanúgy zajlik. Nálunk sosem volt szigorú napirend, de az esti rituáléra nagyon figyeltünk. Mindig megvolt, hogy mikor kezdjük a fürdetést, majd a fürdetés után Lini kapott egy kis lazító masszázst, aztán jött az esti etetés, egy kis ringatás, éneklés, és alvás. Mindehhez már igyekeztünk lelassulni, csendesebben beszélni, egy olyan közeget kialakítani, ami segít neki is ellazulni, így könnyebben elaludt, és nagyon hamar átállt arra, hogy éjjel már csak egyszer kellett hozzá kelni.

Amit szabad nappal, azt nem biztos, hogy szabad éjszaka is

Mivel Lini tápis volt, így tőletek kérdeztem, hogy mi a helyzet az éjszakai szopikkal. Amikor az elején próbáltuk beindítani a tejem, és állandóan ciciztettem, Lini pillanatok alatt rászokott a komfortszopira, és egész éjjel a melleimen szundikált. Ettől én szabályosan élőhalottá váltam, mert gyakran semmit nem aludtam, csak percekre ájultam el. Az anyatejes babák állítólag nehezebben is laknak jól, így ők gyakrabban éhesek éjszaka, nehezebben jutnak el abba a stádiumba, amikor már képesek kibírni hosszú órákat evés nélkül.
Azt mondtátok többen is, hogy kicsit "kegyetlenebb" módszerekhez folyamodtatok, és éjszaka maximum egyszer etettetek hosszabb ideig, amikor pedig már cuclizásba csapott át az evés, kíméletlenül leválasztottátok a babát a ciciről. Viszont cserébe, napközben annyit és annyiszor kapott szopit, ahányszor csak akart. Így aztán kénytelen volt tudomásul venni, hogy a nappali és éjszakai üzemmód nem egyforma. Biztos vagyok benne, hogy ez egy nehéz döntés minden anyának, de néha kicsit önzőnek is kell lenni, mert ha nem tudsz pihenni, ingerült és boldogtalan leszel, ami nyilvánvalóan nem vezet semmi jóra. Én tök jó ötletnek tartom, hogy szétváljanak a nappali és éjjeli szokások.
Ha már a nappaloknál tartunk: akármilyen kicsi is egy baba, akkor is szüksége van ingerekre. Persze az sem jó, ha ezekből túl sok jut neki, de ha anya, esetleg nagytesó beszél hozzá, énekel neki, fent tartja a figyelmét, akkor elfárad a kicsi, és jobbat fog aludni.

Alakítsd ki a napi rutint

3-4 hónapos korban már ki tud alakulni egy rendszer, ami abszolút tartható is. Problémásabban alvó kicsiknél egyenesen kötelező kialakítani egy napirendet, amiben mindig ugyanakkor van a napközbeni alvás. Teljesen gyerkőcfüggő, mennyire van erre igény, de sokszor pont azért válnak a kicsik kezelhetetlenné, mert nekik szükségük lenne a rendszerre. Lini ebben is teljesen önálló volt, és minden életszakaszában megvolt a saját napi rutinja, amibe ha akartam volna, se tudok belenyúlni. Mindig magának alakította ki a napirendet, én meg alkalmazkodtam, úgyhogy nálunk éppen fordítva volt, mint általában :D
FONTOS, hogy ha fáradt vagy, és megteheted (azaz nem kell nagyobb gyerkőccel foglalkozni), akkor dobj félre mindent egy órácskára, és feküdj le te is pihenni egyet, mikor alszik a babád. Ez nem ciki, nem szégyen, hanem egyenesen kötelező! Figyelj oda magadra! Boldog mama = boldog baba

Fontold meg a cumit

Igen, tudom, az egyik megosztó téma a sok közül, hogy kell-e/szabad-e cumit adni. Sokan egyenesen pokolian rossz anyának titulálják, aki cumit ad a gyermekének, mert azzal teszik egyenlővé, hogy nem akar foglalkozni a síró babájával, így könnyű elhallgattatni.
Nos, Lini is cumizik, jöhetnek a kövek.
Az van, hogy mint fentebb említettem, tejem nem volt, egy ideig viszont alkalmas volt a mellem arra, hogy nyugicumiként funkcionáljon Lini számára. Két dolog történt: az egyik, hogy rászokott arra, hogy a mellemmel a szájában volt csak képes aludni. Én így viszont nyilvánvalóan nem bírtam sokáig. Nem jött számításba a fekve szoptatás, meg egyebek, mert se neki nem volt kényelmes, se nekem, úgyhogy ültem egész éjjel és tartottam a karomban, hogy aludjon. Szerintem ez nem pálya. A másik, hogy egy idő után valamiért minden alkalommal, amikor megkínáltam a mellcumival, ordított. Kérte, megkapta, szívta egy percig, majd ordított. Egy éjszaka, mikor már jobban zokogtam, mint a gyerek, gyermekem apja kibontott egy cumit, belenyomta Lini szájába, csend lett, és egy egész éjszakát végig aludtunk. E pillanatban sz*rtam le magasról azokat, akik emiatt elítélnek. Lini azóta is cumista, sőt, most már sokszor nem csak alváshoz kéri, hanem egyébként is. Ennek viszont már nem örülök, ezért próbálom finoman leszoktatni róla.
A cumiztatásnak több hátránya is van, de az egyik - hogy témánál maradjunk -, hogy éjszaka gyakran előfordul, hogy kiesik a pici szájából, és akkor azért sír, mert nem találja, és ugyanúgy fel kell kelni hozzá, és elővadászni a sötétben a cumikat. Erre viszont jó megoldás a világítós cumi, amit könnyebben megtalálsz te is, és mikor már nagyobb a kicsi, akkor ő maga is.

Gondolj az allergiára

Az érzékeny bababőr nem tolerálja a szintetikus ruhaanyagokat, úgyhogy mindenképpen tiszta pamut pizsamát adj rá. Nálunk előfordult, hogy pizsit kellett cserélni, mert bár jó anyaga volt, valami miatt mégsem viselte el magán Lini. Ha már végképp mindent megpróbáltál, és a baba még mindig szemmel láthatóan kényelmetlenül érzi magát, próbáld meg átöltöztetni, hátha megoldódik a probléma!
A baba nyálkahártyáját irritálhatják a levegőben lévő szagok is, például a tisztítószerek, a mosószerek, öblítők, ezért ha fennáll a gyanú, hogy emiatt nem alszik jól, érdemes levegőtisztító berendezést használni a babaszobában. Plusz előnye a dolognak, hogy a készülék fehér zajt is biztosít a babának :)

Nyugtasd le a túlpörgött babát

Előfordul, hogy a kicsit pont azért képtelenek elaludni, mert túl sok inger érte őket napközben, és "túlfáradtak". Erre tökéletes megoldás, ha egy kendőben magadra kötöd legalább egy fél órával a szokásos fektetés előtt. Ha közben elalszik, óvatosan be is teheted a kiságyba. A dolog óriási előnye, hogy akár apa is megteheti ezt, nem feltétlenül szükséges hozzá anya.
Lini egy érdekes eset, ő nem szeretett kendőben lenni. Bár nem is újszülött korától szoktattuk rá, hanem már pár hónapos volt, mikor próbálkoztunk vele, és élből elutasította. Pár percig elvolt benne, de aztán elkezdte kifeszíteni magát, és zavarta, hogy nem tud úgy fordulni és nézelődni, ahogy ő akar. Neki tehát a kendő nem, de helyette az adamo hinta tökéletes nyugihely volt. Ha bármilyen okból keservesen sírt, csak beraktuk a hintába, ami a kellemes rugózásának és a különleges kialakításának köszönhetően olyan komfortos közeget biztosított Lininek, hogy pillanatok alatt megnyugodott, nagyon jókat szundikált benne, és a mai napig használatban van :)

Az együttalvás

A nyugodt pihenés ezesetben sokkal valószínűbb, viszont nem ez az a módszer, ami megtanítja a kicsiket, hogyan kell egyedül elaludni. A köztes megoldás, amit mi is alkalmazunk, az a saját kiságy a szülői ágy mellett közvetlenül. Amíg Lini csecsemő volt, babaöbölként használtuk, azaz a kiságy és a mi ágyunk össze volt nyitva, így simán össze is tudtam bújni vele, érezte a közelségem, és nekem is jó érzés volt, hogy elérhető távolságon belül van, a kényelemről nem is beszélve. Később, mikor már mászni kezdett, veszélyessé vált a nyitott terep, így felkerült a rács, de ugyanúgy mellettünk van a mai napig. Napközben simán elalszik egyedül, de az esti lefekvés csak úgy működik, hogy nekünk is mellette kell lennünk. Nem olyan nagy baj, mert mire fektetési idő van, mi is kipurcanunk, és szíves örömest dobjuk be magunkat a finom puha ágyba Lini mellé.

Maradj rugalmas

Minden baba más, és ugyanaz a bébi sem marad mindig ugyanolyan. Ahogy növekednek, állandóan változnak az igényeik és a szokásaik. Ha a bevált rutinok már nem működnek, légy nyitott arra, hogy megváltoztassátok azokat. Figyeld a babád jelzéseit, és ne aggódj, attól, hogy ő diktálja a tempót, még nem lesz elkényeztetett és engedetlen. A nevelési kihívások nem itt és nem ezzel kezdődnek ;) 

Hasznosnak találtad a bejegyzést? Vannak bevált altatási tippjeid? Írd meg kommentben!

Ha van kedved egy szuper közösség tagja lenni, csatlakozz a facebook csoportunkhoz, és ha kedvet érzel hozzá, még a blogra is írhatsz! Csatlakozz ITT