(Burkolt) sértegetések - a mom-shaming jelenség

2017.10.05

Mi az a mom-shaming? Az, amikor mások (sokszor tök idegenek) kötnek bele abba, milyen szülő vagy. A legnépszerűbb témák a szülés/császármetszés, a szoptatás, a cumi, a hozzátáplálás, visszatérés a munkába, technikai kütyük.

Miért órási probléma? 

Azért, mert az anyaság egyik legnehezebb része, hogy állandóan azon izgulsz, jól csinálod-e. Azok is, akik látszólag rohadt magabiztosak és folyamatosan az észt osztják, azok is bizonytalanok - sőt, ők a leginkább. Namármost, ha jön egy ilyen pofátlan paraszt, aki minden erejével azon van, hogy méginkább elbizonytalanítson abban, hogy jól csinálod-e, az mindenképpen hatással van rád. Akkor is, ha "csak" felidegesít, és konkrétan nem rengeti meg az önbizalmad - akkor is hat rád. 

Miért írok most erről?

Kezd feltűnni számomra egy olyan jelenség, ami már minden határon túl megy - a burkolt rohadékoskodás. Sőt, talán annyira nem is burkolt, de mindenképpen úgy van előadva, hogy a beszólogató fél azonnal ki tud táncolni a véleménye mögül, és elő tud lépni áldozattá. Ez pedig azt gondolom, már több a soknál. 

Rengeteg példát tudnék felhozni az utóbbi hetekből. Kaptam a pofámra én is, a vlogger barátaim is. Nem akarok konkrét sztorikat leírni, mert egyáltalán nem szeretném, ha arról szólna a poszt, hogy "léccccci sajnáljatok"...
Ami a legdurvább és mindent visz: ti is mind kapjátok az arcotokba észrevétlenül egy-egy rózsaszín lufiba bújtatott blogposztból. Na EZ AZ, ami miatt igazából kinyílt a bicska a zsebemben. 
Ennél talán semmi sem hat károsabban az édesanyákra, mint mikor egy látszólag segítő szándékkal írt bejegyzés tulajdonképpen sértések tömkelege. Remélem, hogy akad olyan köztetek, aki érti és tudja, miről beszélek...

Végtelenül sajnálom, hogy ilyen posztot "kellett" írnom, de fontosnak tartom felhívni a figyelmeteket rá, hogy a "természetes vagyok, jófej vagyok, tökéletes anya vagyok, nem sértegetek senkit - ja de" jelenség ott van a bloggerek között is sajnos, amit észre kell venni!