Dolgok, melyeket minden anyának meg kéne tennie

2018.01.12

Amikor megszületik a gyermeked, hirtelen te magad valahová eltűnsz. A tested és a lelked más üzemmódban működik tovább, megváltozik a fontossági sorrend, és magadat rakod a legvégére...

Bizonyos szintig és bizonyos ideig ez normális, úgy gondolom. Az első hetek-hónapok arról szólnak, hogy "életben tarts" egy újszülöttet, minden porcikád azért dolgozik, hogy képes legyen táplálni és ellátni egy csecsemőt.
 
Ám azt látom - és ezt is tapasztaltam saját magamon is-, hogy az anyukák hajlamosak beleragadni ebbe az állapotba, és elfelejtenek embernek lenni.
Bárkinek - legyen az nő vagy férfi - szüksége van arra, hogy magával is foglalkozzon. Teljesen mindegy, milyen szituációban és az élet mely területén szükségeltetik helyt állnunk, minden csak akkor működik, ha magunkkal rendben vagyunk. Ehhez pedig elengedhetetlen az, hogy törődjünk magunkkal.

Hoztam nektek egy pár tippet, ami nekem segített abban, hogy kizökkentsen egy kicsit az anya-háziasszony szerepből, és ezeknek köszönhetően sokkal energikusabbá és kiegyensúlyozottabbá váltam. (Bye bye házisárkány :D )

1. Olvasás

Imádom a könyveket. Ezerszer többet adnak bárminél, hiszen a saját elmédben mélyülsz el általuk, és ettől számomra az olvasás az első számú eszköz a kikapcsolódáshoz - főleg, hogy akár fokozhatom az élvezeteket egy forró fürdővel és egy pohárka borral, vagy egy puha köntössel és egy forrócsokival.
A nyugalom szigete :) 

2. Filmek

Bár nekem mindig az olvasás lesz az első, a filmnézés is fontos helyet foglal el a kikapcsolódási toplistámon. Ez kifejezetten az a fajta szórakozási forma, amihez jól el lehet lazulni. Kiválasztod a hangulatodnak legmegfelelőbb filmet, jöhet egy kis popcorn, és kiüresedett fejjel csak bámulod a képernyőt és egy jó másfél óráig semmin sem kell gondolkodnod - néha erre van szükség.

3. Sorozatok

Majdnem ugyanaz, mint a film, de mégsem. A sorozatnál ugyanis kicsit több az izgalom, belevihet egy kis rendszert az énidődbe, hétről hétre izgatottan várhatod a folytatást :) 
Az én nagy kedvencem most a This is Us sorozat (magyarul Rólunk szól címmel), ami azt kell hogy mondjam, a valaha volt legtökéletesebb, legérzelmesebb, legizgalmasabb sorozat, ez biztos. Egyébként is fantasztikus, de anyaként pláne hihetetlenül mélyen meg tudom élni a sztorikat benne, és még életem párja is imádja, mindig együtt nézzük :)
Úgyhogy csaltam, ez nem is énidő, ez miidő :D 

4. Sport

Ez tök elcsépelt, és szerintem mindenkinek a könyökén jön ki. Nekem legalábbis sokáig borzasztó bosszantó volt, hogy mindig mindenre a sportot hozzák fel megoldásként.
Aztán ahogy beszippantott ez a világ, ahogy elkezdtem élvezni a tornázást, fejlődni benne, és a mindennapjaim részévé vált a testmozgás, rájöttem, hogy bármennyire is idegesítő, akkor is azt kell hogy mondjam: ez tényleg elképesztően sokat segít.
Mindamellett, hogy nyilván rengeteg jótékony hatása van a testre, a lélekre sem hat kevésbé. Én minden óra után egy igazi hősnek érzem magam, és valami hihetetlen megkönnyebbülést hoz, mintha egy szikla esne le a szívemről minden alkalommal. "Kiizzadom" a feszültséget, és büszke is vagyok magamra, hogy megcsináltam. És nem vicc: ha nagy döntéseket kell meghoznom, vagy valamiben nem jutok dűlőre, torna után szinte mindig másképp látom a dolgokat, mintha reset-elne az agyam egyet, könnyebb átgondolnom a dolgaimat.
Mindenkinek csak ajánlani tudom a mozgást - akár egy jó nagy séta formájában is!

5. Vásárlás - egyedül! 

Egyáltalán nem vagyok vásárlásmániás-fajta. Engem soha nem tett boldoggá a pénz költése, de még a kirakatok bámulása sem, így nekem ez szórakozási formaként nem szerepelt az életemben.
Mára ez kicsit megváltozott. Családanyaként rengeteget kell vásárolnom - itt most nyilván a háztartáshoz szükséges létfontosságú termékekre gondolok - és nyilván nem árulok el nagy titkot azzal, ha azt mondom: gyerekkel vásárolni brutál fárasztó
Így aztán néha, amikor nagyon tele van a fejem, egyedül megyek el a kötelező nagybevásárlásra, összekötve a kellemest a hasznossal, és bizony tőlem szokatlan módon baromi jól elnézelődöm. Gyakorlatilag bármit. Még a zöldségeket is megbámulom egyesével, és rohadtmód élvezem, hogy nem sürget senki, és nem kell figyelnem senkire :D Nem mellesleg ilyenkor azért bepottyan egy kis körömlakkocska, vagy valami apróság nekem is :)

6. Hobbik

Bármi is a hobbid, ne felejts el időt áldozni rá - a leginkább ugyanis ez lesz az, ami igazán ki fog kapcsolni, és örömet fog okozni.
Külön extra móka lehet, hogy találj valami új hobbit! Próbálj ki valami újat, amit eddig sosem csináltál! Én így találtam rá például a színezésre, rajzolgatásra. Nem vagyok benne valami tehetséges - sőt :D - , de tök jól ellazít, és büszkeséggel tölt el, ha fejlődök benne egy kicsit.
Lépj ki a komfortzónádból, mert tök menő érzés legyőzni önmagad, átlépni a saját korlátaidon, és beinteni a lusta vagy parázós énednek :D
Vegyél egy kondibérletet - és járd is le :D , nézz ki a pinteresten DIY ötleteket és próbálkozz, kezdj el naplót írni...bármi!

7. Találkozz a barátnő(i)ddel

Eszméletlenül szerencsés embernek érzem magam, hogy hihetetlen szuper barátaim vannak, akik annak ellenére, hogy ők maguk nem szülők, mégsem "rekesztettek ki" azért, mert anya lettem. Törődnek velem, jönnek hozzám, és időről-időre kimozdulunk együtt sörözgetni, enni, mászkálni kicsit. Én ilyenkor érzem igazán azt, hogy szusszantam egy nagyot. Amikor tényleg totál kizárok mindent, és egy kicsit a "régi én" vagyok. Imádok anya lenni, sosem tekerném vissza az idő kerekét, mert minden úgy jó, ahogy van - de hazudnék, ha azt mondanám, nem tölt el jó érzéssel kicsit mégis úgy ellenni a volt osztálytársakkal, mintha nem telt volna el már több mint 4 év...

8. Szépülj

Oké, egy újabb "magazinos baromság", igen. De a külsőnkkel való törődés igenis fontos, és igenis hat a belsőnkre is. Én például mindig elhiszem, hogy álomgyönyörű vagyok fodrász után, vagy új körmökkel :D (Kozmetikus után persze nem éppen... :D ), és tényleg óriásit dob a hangulatomon, ha ápolt a külsőm.


Remélem, tudtam egy kicsit segíteni abban, hogy hogyan foglalkozz többet saját magaddal, mivel lazítsd el a tested és a lelked, és eszedbe juttattam, hogy ki kell kicsit mozdulnod otthonról, hogy aztán kiegyensúlyozottan helyt tudj állni anyaként és feleségként :)