Hesteg #instakamumami

2016.11.23

Amikor belekezdtem a blogírásba, videózásba, tettem egy fogadalmat: féken tartom magam, kerülöm a konfliktust, és nem fogok más fikázása révén olvasókat/nézőket szerezni/elveszíteni. Úgy akartam csinálni ezt az egészet, hogy a véleményem kinyilvánítása senkibe ne okozzon tüskét; inkább hallgatok, vagy finoman tálalok. Most mégis kinyitom a szám, és szabadjára engedem az indulataimat. Hogy hogyan jutottam el ide, azt mindjárt el is mesélem.

Nem sorolom fel az összes okot, ami oda vezetett, hogy úgy döntöttem, kényes vizekre evezek. A végső és legnagyobb lökést Aviana Rahl adta. Bizony, a sokak által ismert beauty vlogger, aki egyrészt példamutatóan szókimondó, másrészt egy baromi intelligens fiatal nő, aki egy tabudöntögető videósorozattal rukkolt elő nemrégiben. Hadd jegyezzem meg, hogy számomra igencsak tiszteletre méltó, hogy a főként tinédzserek körében kialakult ismertségét arra használja fel, hogy olyan témákról beszélget Szilva (szintén vlogger) barátnőjével egy-egy videó keretén belül, amiben fontos kérdésekben ad tanácsot/útmutatást. Na, de ígérem, most már jön a lényeg.

Evelin (Aviana, nem pedig a 16 hónaposom hahanagyonviccesvagyok) legutóbbi "Ne legyen tabu" videója az instás kamuvilágról szólt. Fontos téma. Mind tudjuk, hogy mi folyik a neten, és jó esetben igyekszünk tudatosan arra nevelni a gyerekeinket, hogy képesek legyenek okosan használni az internetet. Tudjuk, hogy mennyire hamis az a kép, ami elénk tárul, de az az igazság, hogy mégis mind bekajáljuk.

A videó alatti kommentszekcióban szembesültem azzal, ahogy nem is egy anyuka azt taglalja, számára mennyi kellemetlenséget okoztak azok a bizonyos celebanyukák, akik teljesen hamis képet festenek az anyaságról - meg úgy alapvetően az egész nőiességről. Azt gondolnánk, hogy ez az instakamu-jelenség főként a tizenéves korosztályt sújtja. De nem.

A valóság az, hogy a húszas, harmincas korosztály is erősen érintett ebben a gusztustalan kamufolyamban; főleg, mióta divat lett menő celebanyukának lenni, aki megmutatja, hogy meg lehet tartani a feszes segget terhesen is, aki két héttel szülés után már a lapos hasával szelfizik az edzőterem tükrében, akinek aztán a büdös életben nem látsz karikákat a szeme alatt, és neki basszus a csöcsei is úgy állnak, mint normális nőnek max négykézláb. Ezek a nők aztán fasza üzletet csinálnak a gyerekszülésből, gyorsan blogot indítanak, tévében és YouTube-on osztják a tudást és mutatják be, ők milyen rohadt tudományos módszerrel választják ki az újszülött gyereknek a nájki cipőt.

Nem is lenne ezzel baj. Ha neki ez okoz örömet, hát csinálja. A baj ott kezdődik, hogy százezrek követik és sztárolják őket, és példának tekintik. Aztán nem értik, nekik miért nem úgy mennek a dolgok, mint a feszes seggűnek.

Az igazi tragédia pedig ott kezdődik, amikor egy normális, hétköznapi blogger anyuka ír egy posztot arról, hogy most egy kicsit elfáradt. Azért írja, mert nem hazug. És mert szeretné, ha eljutna az üzenet az anyákhoz: van olyan, hogy éppen nem rózsaszín az élet gyerekkel. Ami nem baj! Azzal együtt szép az egész, hogy néha nem az! Erre mi történik? Jönnek a támadó kommentek, hogy most azonnal mélységesen szégyellje össze magát, hogy a világ legszebb szerepében mer egy kicsit szarul lenni.

Mondjatok már nekem bármilyen példát az életben - mondjuk egy olyan munkát, ami mindig csak szipiszupi! Na ugye nem megy..? Ne hidd már, hogy a feszessegűnek sosincs rossz napja! Nyilván mondjuk ha az anyaság kiteljesedése nála kimerül a szosöl médiás szereplésben, s valaki helyette nevel gyereket, akkor nem tudja igazából, milyen az, mikor wellness-ként éled meg a hajmosást. De most ezt hagyjuk is.

Engem személy szerint mélységesen felháborít ez a jelenség, és minden anya nevében kikérem magamnak, hogy ezek a hazug műanyák vannak sztárolva és futtatva, akik csak mossák az ember agyát és nők százaitól veszik el a lehetőséget, hogy a maga természetes valójában éljék meg az anyaság minden pillanatát! Nem kell ahhoz sem butának, sem szélsőségesen befolyásolhatónak lenni, hogy hassanak ránk ezek, és megbújjanak a tudatunkban - lelkiismeretfurdalást kiváltva bennünk, hogy nem tudunk olyan szuperigazanyák lenni, mint ők...

Kedves hölgyek, kedves anyukák! Itt és most megkérlek titeket valamire. Tegyétek meg, hogy átgondoljátok, hatott-e már rátok egy ilyen egyed negatívan bármikor is, s ha igen, MOST ignoraljátok az életetekből. Gondoljátok át, mi pluszt ad nektek egy ilyen nő követése? Valószínűleg semmit. Ha rám hallgattok, olyan anyákat követtek figyelemmel az internet szennyezett világában, akik az élet, az anyaság valódi oldalát képviselik, s ne éltessétek a hazugságot! Csak a javatokra fog válni.

Plusz egy tanács: nézzetek körül az ismeretségi körben is. A celebek csak a jéghegy csúcsai...