Kedves apukák! Íme az igazság, mire van szükségünk valójában

2017.04.06

Sziasztok, apucik!

Mi, anyukák egy különös világban élünk. Egy világban, ahol feladatok véget nem érő lavinája zúdul a nyakunkba megállás nélkül; ahol percenként kell felelős döntéseket hoznunk; ahol sokszor bizonytalanok vagyunk, és egyedül érezzük magunkat.

Valószínűleg tisztában vagytok vele, hogy rengeteg időt töltünk azzal, hogy "anyasorstársainkkal" kibeszéljünk mindent, megosszuk örömünket és bánatunkat. Babás-mamás csoportokhoz csatlakozunk, anyafórumokat olvasgatunk, és faljuk a mama témájú blogbejegyzéseket is, hogy megnyugtassuk magunkat: nem vagyunk egyedül.

Gyakran felmerülő téma közöttünk az is, mit várnánk tőletek; miben változhatnátok, hogy nekünk picit könnyebb legyen. Hozzátok viszont ez az infó már ritkán ér el.

Ezért gondoltam egyet, és összeszedtem néhány pontban azokat a dolgokat, amikkel igazán boldoggá tehetitek gyermeketek anyját:

  • Adj egy kis időt!

Egyike a legszuperebb dolgoknak, amikkel megajándékozhatod a feleséged: az énidő.
Küldd el otthonról néhány órára, egyedül - és lehetőleg ne a nagybevásárlással töltse el ezt az időt (kivéve persze, ha őt ez teszi boldoggá). 
Tudnotok kell, hogy még ha be is segítetek nekünk esetenként ebbe-abba, akkor is folyamatos teher van rajtunk, ami mindaddig jelen is van, amíg abban a közegben tartózkodunk. Ahhoz, hogy ezeket kicsit el tudjuk felejteni, ki kell mozdulnunk. 
Biztosítsd róla a feleséged, hogy mindent kézben tartasz otthon, és "parancsolj" rá, hogy szervezzen egy csajos délutánt, nézzen meg egy filmet a moziban, vegyen magának valamit...

  • Adj egy kis időt - OTTHON!

Az előző pont szöges ellentéte, de ez is nagyon üdítő tud lenni számunkra. 
Segíts be a házimunkába, hogy otthon rend legyen, majd fogd meg a gyerekeket, és vidd el őket egy közös apás programra. Ők is imádni fogják, anya pedig hálás lesz azért a pár óráért, amit egyedül tölthet el pizsamában, egy jó könyvvel és egy isteni forrócsokival. 

  • Vegyél le terhet a válláról! 

Nyilván sokszor látod a párodon, hogy pattanásig van feszülve. Ez azért van, mert elég gyakori nálunk, hogy úgy érezzük, teljesen kicsúszik a kezeink közül az irányítás. Nem könnyű vezetni a háztartást, és még emellett teljes erőbedobással gondoskodni a gyermekeink testi-lelki fejlődéséről. 
Válassz ki néhány házimunkát, amit rendszeresen átvállalsz. A legkisebb segítség is segítség! 

Extra bónusz: Nem is hinnétek el, milyen szexi látványt nyújt számunkra egy főzőcskéző férfi... ;)

  • Tudasd vele, hogy értékes!

Talán a legfontosabb, hogy ne feledd éreztetni, mennyire tiszteled és becsülöd a feleséged munkáját! 
Mondd el, hogy büszke vagy a teljesítményére, erősítsd meg, hogy jó döntéseket hoz, hogy finomat főz, hogy hálás vagy neki!

  • Fotózd le a gyerekekkel!

Bármiben lefogadom, hogy tele van a telefonja képekkel rólad, meg a gyerekekről. Róla meg maximum néhány szelfi, amit valahogy összeszenvedett a gyerekkel, hogy legalább legyen egy közös kép, de feltehetően bitang előnytelen és még be is mozdult, mert a gyerkőc nem volt képes egy tized másodpercre sem nyugton maradni. 
Legyen ez egy új szokás: készíts képeket róla egyedül is, és közöseket is! 
Jól fog esni neki is, hogy megörökíted az ő szép pillanatait, ráadásul később a gyerekek is hálásak lesznek, amiért anyával is vannak szuper közös fotóik.

  • Mondd el neki, hogy szép!

Az anyaság minden nőben önértékelési problémákat okoz. Fontos tehát hallanunk, hogy számotokra vonzóak maradtunk, és nem csak akkor, mikor valamilyen különleges alkalomra kicsinosítottuk magunkat.
Ha gyermekem apjának egy legeslegjobb tulajdonságát ki kéne emelnem, akkor az az lenne, hogy imádom, hogy akkor mondja nekem, hogy szép vagyok, mikor például a kanapén ülök egy szál pizsamában, mindenféle smink nélkül, kócosan, fáradtan. Ilyenkor számítok a legkevésbé dicséretre, és ilyenkor esik a legjobban...

Természetesen minden nő más, mindenkit más tesz boldoggá, de általánosságban talán kijelenthető, hogy ha ezekre odafigyelsz, a feleséged el fog olvadni :)