Kék bálna ellen ZÖLD ELEFÁNT!

2017.04.05

A kék bálnáról valószínűleg már mindenki hallott. A "játék" lényege, hogy különböző, folyamatosan durvuló kihívásoknak kell eleget tenni, a végső cél pedig az öngyilkosság. Az ember ezeket olvasva azt gondolná, hogy valami ötletes témát felkaroló thriller leírását olvassa. De nem, ez itt a valóság. Az ijesztő, rémisztő, szörnyű, tragikus valóság. És ez a borzalom a mi kis országunkban is erősen jelen van. Tudtátok, hogy óránként 6 magyar gyerek csatlakozik a kék bálna kihíváshoz? 

Ez az egész azokat a fiatalokat célozza meg leginkább, akik érzelmileg instabilak. Valljuk be, alig akad olyan tini, akinek ne lennének olyan napjai, mikor legszívesebben eltűnne a Föld színéről. Sokszor hiába minden szülői erőfeszítés, néha nem könnyű szót érteni a tizenévesekkel.
Tökéletes példa vagyok erre. Bár tény, hogy rám rendesen odafigyelt a család, mégis tudom, hogy ha akartam volna, akkor bármibe belekeveredhettem volna úgy, hogy legalább egy ideig biztosan nem veszik észre. Egyszerűen azért, mert vagy a barátaimmal csavarogtam, vagy pedig magamra csuktam a szobám ajtaját, és éltem a saját világomban. A legtöbb tini ilyen, nincs ebben semmi meglepő. A baj ott kezdődik, ha egy gyerek nem tudhat maga mögött egy stabil, biztos védelmet. Ez a védelem nem az, hogy percenként ellenőrizgetve van, hanem az, hogy ha baj van, akkor oda merjen állni a szülő elé, és segítséget kérni.

Ne felejtsük el, hogy egy gyerek az ideje jó nagy részét iskolában tölti. Úgyhogy nagyon nem mindegy, hogy ott milyen behatások érik, és ebben viszont a tanároknak van óriási felelőssége. Sok tanár hajlamos elfeledkezni arról, mekkora szerepe van a gyerekek életében, de szerencsére minden intézményben van legalább egy olyan tanár, aki igazi bizalmasa a gyerekeknek. A közösségi média erejének köszönhetően pedig "megszületett" az ország Jocó bácsija, aki az iskola falait túllépve már nemcsak a "saját" gyerekeinek Jocó bácsija, hanem mindenki Jocó bácsija. 

Jocó bácsi ellenkampányt indított, a ZÖLD ELEFÁNT kihívást, amihez két nap alatt már többezren csatlakoztak, s melynek lényege, hogy sokkal jobban figyeljünk egymásra, tartsunk össze, ismerkedjünk, legyünk nyitottabbak egymás felé.

Íme a kihívás pontjai:

1. Naponta beszélgess pár szót egy olyan osztálytársaddal, akivel nem nagyon szoktál. Ha megismered, akkor lehet, hogy rájössz, valójában ő is ugyanolyan jó fej, mint a többiek.

2. Naponta mosolyogj rá az utcán, iskolában egy olyan emberre, aki szomorúnak látszik. Figyeld az emberek reakcióit, hogyan reagálnak erre!

3. Olvass és nézz meséket, olyanokat, amiket gyerekként szerettél. Hidd el, nem ciki, ha Tom és Jerry-t vagy Kisvakondot nézel 16 évesen, sőt. Én mind a mai napig nézem gyerekkorom meséit és jót szórakozom rajtuk. Akkor te miért ne tennéd?

4. Naponta segíts valamit otthon a szüleidnek: legyen ez a szemét levitele, a koszos ruha szennyestartóba tétele vagy akár egy finom szendvics készítése vacsorára. Hidd el, a barátaiddal is könnyebben elengednek ezután...

5. Rajzolj kicsi zöld elefántot egy papírlapra és add oda valakinek azzal a kívánsággal, hogy "Legyen szép napod!"

6. Amikor csak teheted, kirándulj, játssz a barátaiddal a szabadban. Nézzetek meg szép helyeket, szép épületeket. Közben pedig nevessetek, szórakozzatok! Ezek a boldog pillanatok nagyon sokáig megmaradnak az ember emlékezetében és könnyedén átlendítik a nehéz pillanatokat!

7. Kérj bocsánatot, ha valakit megbántottál! Ne őrizz haragot, ne fújj rá, hisz valaha jóban voltatok! És biztos, csak egy hülye félreértés, ami miatt összevesztetek. Amiatt meg felesleges fasírtban lenni!

8. Hallgass vidám zenéket, énekelj és ha kedved van, akkor táncolj az utcán, séta közben. Igen, lehet, hogy bolondnak néz valaki, de számít ez? Nem! Az a fontos, hogy te jól érzed magad és kiegyensúlyozott vagy!

9. Minden nap úgy feküdj le aludni, hogy elalvás előtt az ágyban felidézel egy olyan pillanatot, ami az adott napodban jó volt, vicces volt és boldogsággal töltött el! Hidd el, sokkal könnyebben és nyugodtabban alszol el és még az álmod is szebb lesz!

10. Ha ezeket mindet megtetted és megteszed naponta, akkor eszedbe sem fog jutni szomorkodni és mindenféle idióta, önmagadnak ártó kihívásokban részt venni, hisz kiegyensúlyozott leszel, boldog és barátokkal, örömteli pillanatokkal fognak telve a napjaid... Viszont azt se felejtsd el, hogy kamaszként és később felnőttként is természetes az, hogy néha rossz kedved van, mert ez az élet velejárója. Viszont csak rajtad múlik, hogy sajnáltatod magad, vagy nevetsz egyet a világ képébe és mész tovább, előre! :)

Azt gondolom, hogy óriási szerencse, hogy léteznek ilyen csodálatos pedagógusok, mint Jocó bácsi, és hiszem, hogy rengeteg fiatalnak segít majd a zöld elefánt, hogy kilépjenek az olykor pokoli nehéz hétköznapok megszokott mókuskerekéből.

Osszátok, hirdessétek a ZÖLD ELEFÁNT kihívást, hogy minél több fiatalhoz eljusson!