Mom tag

2016.04.04

Tönkrement a billentyűzetem. A space gomb csak úgy működött, ha tiszta izomból rátenyereltem. Így elég bonyi lett volna megírni egy posztot. Viszont fontos üzenetet kellett gyorsan bepötyögnöm, a telóm éppen lemerült, úgyhogy kénytelen voltam gépen megtenni. Ahogy ütlegeltem a klaviatúrát, egyszercsak nekiállt újra működni. Csodálatos. Mennyi pénzt megspóroltam azzal, hogy nem kellett újat vennem! Ha valakinek valamije elromlott, szóljon, addig verem, hogy megjavul! Mármint a tárgyat...

Nade. Csilla meghívott a Mom tag-re, amit vlogger lévén videóban kéne elkészítenem, de nem fogom. Egy egész hete nem alszom semmit, mert Lini köhög, szörcsög, meg minden, úgyhogy ronda vagyok és nyűgös. Így marad az irkálás Köszönöm Csillának a meghívást, és akkor leccgó.

1. Hány gyereked van és mennyi idősek?

Egy kicsi lánykám van, Evelin, mindjárt 9 hónapos

2. Legbüszkébb és legfrusztrálóbb pillanatok szülőként?

Mindkettőből akad bőven. Amikor minden rendben, és csak nézem, ahogy játszik, ahogy rám mosolyog, ahogy az apukájával viháncolnak, ahogy alszik, ahogy fejlődik, mind csodálatos és büszke érzéssel tölt el. Ahogy valami kibillent ebből az egyensúlyból - gondolok itt pl a megbetegedésekre - ,már rögtön frusztrált leszek. Szülőként hihetetlenül aggódós lesz az ember. Akkor is, ha előtte nem volt az.

3. Hogyan fegyelmezel?

Még sehogy. De ha feszült is a helyzet, igyekszem megőrizni a hidegvérem, és higgadtan próbálom megértetni Linivel, hogy nyugi.  Remélem, hogy ezt majd a későbbiekben is tudom alkalmazni, és be is válik majd. Mostanában egyébként ha nyafizik, nagyon bejön, ha elviccelem a dolgot, megnevettetem, és másodpercek múlva elszáll a bánat

4. Együtt alszol a gyerekkel?

Igen. A babaöböl megoldást választottuk (babaágy oldala leszedve, franciaágyhoz rögzítve), de még így is előfordult, hogy néha köztünk kötött ki. Viszont, ha külön kell aludnia (pl mikor nagypapánál alszunk), az sem jelent neki gondot hál' istennek. Ez a megoldás inkább nekem egyszerűbb, mert többnyire átalussza az éjszakát ugyan, de ha nem találja a cumiját, eltörik a mécses. Így azért sokkal kényelmesebb nekem, hogy nem kell kikelnem az ágyból, ha valami nyűgje van, ugyanakkor mégis saját ágya van, és attól sem kell félnem, hogy agyon nyomom habtestemmel.

5. Melyik babafelszerelés a legszükségesebb dolog számodra?

Erre nehéz válaszolni. Sok van, ami alapvetően kell, de ha egyet ki kéne emelnem, az a cumi. És nem számomra, hanem Lini számára Sokáig nem kellett neki, aztán egyszercsak rákapott, és azóta anélkül nincs élet. És persze milliószor indulunk el nélküle, és akkor vissza kell fordulni... Jó lesz már, mikor ő maga üvölt rám, hogy "Anyaaaaaaaaaaaaa cumííííííííííí" Vagy még jobb, ha mondjuk leszokik róla... :D 

6. Mi az a dolog amit megvásároltál a gyerek születése előtt de sohasem használtad?

Komolyan, szerintem ilyen nem volt... Ja, de. A speciálisan babáknak kifejlesztett körömvágóolló. Lehet, hogy én vagyok ultra béna, de nekem soha nem sikerült vele levágni a körmét. Vastagabb az az olló, mint a gyerek egész ujja. Szóval azt sosem használtam. Hát meg ugye a szoptatós kellékek. Pl a melltartóbetét, de azt mondjuk kaptam, nem én vettem. A szoptatós párnának terhesen óriási hasznát vettem, elengedhetetlen kellék volt alváshoz pocakalátámasztónak.

7. Mindig is akartál gyereket? Hány gyereket szeretnél?

Amióta az eszemet tudom (sőt, már azelőtt is), mindig az anyaságról álmodoztam. Emlékszem, szegény drága nagypapám mennyit nevetett, mikor kb kétévesen felvázoltam neki a jövőmet, amelyben egy tucat gyönyörű gyerek szerepelt. Ez később háromra csökkent, majd mikor még 18 hetes terhesen is folyamatosan jöttek a rókák, közöltem, hogy soha többet. Persze, ezt akkor komolyan gondoltam, de már nem. Viszont az is biztos, hogy egyelőre nem lesz több. Nagyon boldog vagyok így, kiegyensúlyozott, jól bírom a gyűrődést, úgyhogy egyelőre így tökéletes minden. Majd meglátjuk, mit hoz a jövő.

8. Megváltozott-e a kapcsolatod a pároddal a gyerek születése óta? Jobb vagy rosszabb lett?

Hát naná. Kinek nem? Ez azért óriási változás, nagyon más lesz az élet a gyerkőccel. Rosszabb semmiképpen sem, de én nem mondanám jobbnak sem, mert azelőtt is imádtuk egymást és most is, úgyhogy inkább azt mondanám, ez egy egészen másfajta szerelem lett. Egy csodát éltünk/élünk meg együtt, ami elválaszthatatlan kapocs lesz köztünk örökre. Ezzel a tudattal teljesen más együtt élni. De ez az élet sokkal jobb, mint mikor csak kettesben voltunk...

9. Ketten töltött esték a pároddal? Milyen gyakran?

Minimum egy hónapban egyszer randizunk egyet. De ez nem az a klasszikus randi természetesen.  Evelint apukámnál hagyjuk, mi pedig elmegyünk ebédelni egyet, sétálni, kirándulni, kocsikázni, végre alaposan kibeszélgetjük magunkat, és jókat röhögünk - ahogy mindig.  Ez a pár órás kiruccanás hihetetlenül fel tud tölteni, és kell ahhoz, hogy kiegyensúlyozott legyen a kapcsolatunk. A hétköznapokon ritkán van idő vagy energia egy jó beszélgetéshez.

10. Milyen a kapcsolatod a barátaiddal a gyerek születése óta?

Szerencsés vagyok, mert a barátaim szakítanak időt rám, ha sikerül nekik. Csak ritkán sikerül. Dolgoznak, párkapcsolatban élnek, szülőkhöz kell menni látogatóba, vidékiek, ésatöbbi. Én vagyok az, aki kevésbé rugalmas, és nem tudok bármikor felkerekedni és elmenni valahová a városban, ahol tudunk koccanni. Nekik kell idejönni, munka után vagy ebédidőben... Nem egyszerű. Ennek ellenére igyekeznek benézni hozzánk, és ezért hálás vagyok nekik. Ugyanakkor én túl sokat érek rá, egyedül vagyok, és így könnyű azt érezni, hogy mindenki leszrja a fejem. Persze nem, csak nagyon más az életformánk, ez van. A babás barátnőim meg mind messze laknak, szóval velük is jó nehéz összehozni egy találkát. Alapvetően tök jól elvagyok Evivel, de néha jó lenne egy mamibarátnő, akivel együtt sétálunk és beszélgetünk, és nem gáz, ha a beszélgetés minimum fele babakakiról és egyéb gusztustalan babás témából áll. Majd talán most, hogy bejött a jó idő, és Lini is nagyobb már, lemegyünk a játszótérre, és ismerkedünk.

11. Álomnyaralás gyerekkel vagy nélküle?

Most már furcsán érzem magam, ha nincs velünk Lini. Vele lettünk egy család, így elképzelhetetlennek érzem, hogy nélküle menjünk nyaralni. Tervben van, hogy egy-két éjszakára ellógunk apával Londonba meglátogatni egy barátnőmet, de oda még nem tudna Lini velünk jönni, és ennyi időre még talán kibírom, hogy nincs velünk. Biztos jó lesz kettesben, de az első pár óra után már iszonyatosan fog hiányozni, az tuti

12. Hol vásárolsz a gyereknek?

Nincs konkrét bolt, mindenhol, ahonnan épp kell valami. A babakaját többnyire DM-ben veszem, vagy valamelyik hiperben. Ruhát ritkán veszek, mert anyukám Németországból tonnaszám hozza őket, illetve rengeteget kaptunk barátoktól is, úgyhogy én csak akkor veszek, amikor meglátok valami cukiságot és nem bírok magammal. Ez pedig gyakorlatilag bárhol és bármikor előfordulhat.  Pelust most már csakis a Lidl-ben veszek, az lett a kedvencem.

13. Kedvenc mami smink és bőrápolási termékek?

Mivel mindenféle kencére allergiás vagyok, így nehéz erről nyilatkoznom. Igyekszem kímélni a bőrömet, így ha nem muszáj, nem kenek rá semmit. Mostanság elkezdtem teljesen bio naturkozmetikumokat beszerezni, ezek közül a Colo levendulás virágvíz vált a legnagyobb kedvencemmé. Csodát tett az ekcémás kiütéseimmel. Teljesen elképedtem (és valahol dühös is lettem...), hogy kicsi korom óta brutális szteroidos kenőcsökkel kell kennem magam, és itt egy tök egyszerű és természetes dolog, ami tökéletesen nyugtatja és gyógyítja a bőröm. Hihetetlen, hogy a milliónyi bőrgyógyász és allergológus közül, akiknél jártam, egyik sem vetette fel, hogy meg kéne próbálnom természetes anyagokkal gyógyítani a bőröm.... Egy szó mint száz, ez a termék egy csoda, imádom, és semmi pénzért meg nem válnék már tőle. Mindig nálam van.  Abszolút kedvenc!

14. Van-e fülbevalója a gyereknek?

Nem. Úgy vagyok vele, hogy majd ha nagy lesz és akar, majd csináltatunk. De nem is baj, hogy nem lett, mert szereti pisztergálni a fülét - főleg, ha álmos. Lehet, hogy belekapott volna már, ha ott lenne a fülbi.

15. Kád vagy zuhany? (mamánál és babánál is)

Evelin babakádban fürdik, én pedig hol így, hol úgy. Régen elképzelni nem tudtam, hogy lehet a zuhanyzást élvezni, aztán mikor egyre kevesebb lett az időm és rákényszerültem, elkezdtem imádni, és sokáig csak tusoltam. Viszont mostanában, ha estére nagyon elfáradok, befekszem egy kád forró vízbe valami isteni fürdősóval, és baromi jól esik lazítani. A tusolás inkább felfrissítésre jó, a fürdőzés meg lazulásra.

16. Visszanyerted a szülés előtti súlyodat?
Hát szégyenszemre nem. Szülés után olvadtak le rólam a kilók, pedig nem is szoptattam. Aztán napról napra egyre többet kezdett mutatni a mérleg, holott semmivel nem ettem többet vagy mást, szóval érthetetlen. Azóta makacsul tartják magukat a plusz kilók, diéta és mozgás ide vagy oda. Bár őszintén szólva egyiket sem csinálom tisztességesen, úgyhogy jelenleg kitartóan mantrázom magamnak, hogy nem ciki egyedül, ezer tonnásan lemenni edzőterembe és nem ismerni a gépeket és bénázni. Nem ciki. Nem. Úgyhogy menni kell.

17. Elvárod, hogy a gyerek főiskolára menjen vagy döntsön maga?

Semmiképpen sem. Azt várom el, hogy ha valamiben tehetséges, abban bontakozzon ki. Mert nincs annál szomorúbb, mint mikor valaki valamiben hihetetlenül jó, de elhanyagolja a tudását. Én sem jártam főiskolára amúgy, és nem is bánom, nem hiányzik az életemből. Az egyetemet/főiskolát végzett ismerőseim ugyanúgy nem találtak munkát, mint akik nem végeztek semmit. Sőt, most úgy látom, hogy a szakma sokkal nagyobb előnnyel jár, mint a diploma. De persze nem tudhatjuk előre, mi lesz majd tizennyolc év múlva, úgyhogy ilyenen nem is gondolkodom. Közhely, de én tényleg azt szeretném, hogy boldog legyen a lányom. És ehhez semmi köze a végzettségnek.

18. Úgy érzed mindent meg tudsz csinálni egy nap? (háztartás, szépségápolás, ügyintézés stb.)

Többnyire igen. Vannak persze időszakok, amikor nehezebben mennek a dolgok, de nem élem meg szörnyű katasztrófaként, ha kicsit kupi van, vagy halomban áll a mosatlan... Mindig úgy vagyok vele, hogy boldogság, ha ez az egyetlen gondom, hogy már megint mennyi szennyes összegyűlt és be kéne indítani már egy rohadt mosást. Nem érdekel. Ha Lininek olyan napja van, hogy igényli a társaságom, akkor inkább vele foglalkozom. Egyébként meg rengeteget elvan egyedül is, és akkor meg szépen haladok a dolgaimmal

19. Szoktál edzeni? Mikor?

Vannak időszakok, amikor rám jön a dili, és minden nap lenyomok egy egyórás Rubint Réka tornát. De ez hamar elmúlik...

20. Minden nap viselsz sminket?

Nem. Feleslegesnek tartom. Főleg, ha amúgy nem is megyek sehova, ahol esetleg megijedhetnének tőlem. Egy sétához nem fogom kikenni magam. Pláne az én érzékeny bőrömet, hogy utána egy hétig vörös foltok éktelenkedjenek rajtam. Ráadásul újabban Lini imád puszilkodni, így kb lenyalogatná rólam az alapozót.

21. Mindig megcsinálod a hajad vagy csak összefogod?

Összefogom. Ha frissen van mosva a hajam, száraz és sprőd, repked mindenfelé. Hajmosás utáni napon kezd normálisan kinézni. Kb fél napig tök jó a hajam. Ekkor hordom kibontva, ilyenkor Lini mindig örömteli vigyorral tépked ki kisebb-nagyobb tincseket belőle. Másnapra már nem áll sehogy. Fölül lelapul, alul még mindig sprőd, és már göndörödik is. Jön barátom, a hajgumi. Csak bár ne lenne ennyire kerek telihold képem, és akkor legalább nem néznék ki hülyén összefogott hajjal.

22. Milyen gyakran van időd magadra?

Időm az lenne, mert ha este megkérem apát, hogy babázzon egy kicsit, akkor bezárkózom a fürdőbe és próbálok embert faragni magamból. Csak gyakran vagyok tök hulla, mire neki tudnék állni szépülni, így mindig egy kicsit igazítok magamon, hogy a rondától egy fokkal jobb állapotban tetszelegjek.

Na, végére értünk a kérdés áradatnak Tök jó volt, élveztem a kitöltést! Ha kedvetek szottyan, csináljátok meg ti is, akár itt kommentben, hogy én is elolvashassam